Molix is een jong Italiaans bedrijf en zet zichzelf in de markt met 100% Italiaans design kunstaas. De SV Craw is een van deze creaties. SV staat voor Super Vibration en dat is duidelijk te zien aan het grote profiel van de bait. Een fors lijf met enkele kleinere sprieten en twee grote klauwen die flink wat reuring in het water brengen tijdens het binnen vissen.
Een stukje high tech.
Specificaties
Merknaam: Molix
Productnaam: SV Craw
Type Product: Kreefimitatie/creaturebait
Lengte: 2.75″ (6,87cm)
Gewicht: 6 gram
Diepte: Zinkend
Kleur: 8 natuurlijke kleuren
Bijzonderheden: De SV Craw is voorzien van een, door Molix ontwikkelde, geurstof in kreeftaroma.
Prijs: €9,99 voor 6 stuks. Klik HIER.
Eerste indruk
De SV Craw komt in een fraaie verpakking van 6 stuks. De baits zitten los van elkaar in een voorgevormde plastic mal. Hierdoor beschadigen of vervormen de pootjes en klauwen niet en liggen ze netjes in hun eigen badje met geurstof.
Netjes afzonderlijk van elkaar verpakt.
Het lijf van de SV Craw is behoorlijk fors waardoor deze kreeft mij niet geschikt lijkt voor het vangen van kleinere vis. Een kleine blackbass zou er geen moeite mee hebben, maar onze eigen Nederlandse baars heeft een aanzienlijk kleinere bek. Toch zou een goeie 30’er een lekkere maaltijd hebben aan dit formaat.
Zelfs een flinke offset haak komt maar minimaal uit het aas bij een aanbeet.
De kleine pootjes aan de zijkant moeten zorgen voor microvibraties en de grote scharen aan de voorzijde zijn voorzien van een opstaand randje en moet op deze manier zorgen voor de waterverplaatsing tijdens het binnen vissen.
Aan de bovenzijde van het lijf loopt een klein gleufje waar de haakpunt van een offsethaak moet wegvallen. Aangezien de Carolina rig momenteel “the way to go” is met kreeftimitaties besluit ik deze manier als eerste te proberen
De proef op de som
Bij het gebruiken van een offsethaak loop ik al snel tegen het dikke lijf van de SV Craw aan. Om de haakpunt nog uit het aas te laten komen bij een aanbeet, moet de haak voorzien zijn van een flinke wide gap offset haak. Het aas is perfect weedless te krijgen doordat de haakpunt wegvalt in het daarvoor bestemde gleufje, maar een vis haken lukt mij op deze manier niet. Wel verdwijnen één voor één de pootjes en uiteindelijk ook een van de klauwen waardoor de bait niet meer bruikbaar is.
Een haakmaat kleiner was net even mooier geweest.
Naast het niet haken van de vis komt ook de actie van deze swimming craw niet goed over met de Carolina rig. Deze manier van vissen is te traag en te passief waardoor er van actie amper sprake is.
Daarom besluit ik over te schakelen naar een gewone loodkop van 5 gram met een 2/0 haak. Door deze met een aantal slagen van de molen binnen te vissen en daarna weer af te laten zinken krijgt de kreeft naar mijn mening veel meer de beoogde actie dan bij een passieve visserij. De klauwen flapperen er lustig op los en geven de Super Vibratie af die de naam doet vermoeden.
Op een skirted jig met weedguard. Ook erg handig als je tussen de fietswrakken vist.
De eerstvolgende aanbeet volgt dan ook snel en deze keer is het wel hangen. Een net maatse snoekbaars mag even boven water komen voor een foto en daarna snel weer terug.
De volgende vis die gehaakt wordt geeft een hoop meer strijd. Even hoop ik op een kapitale snoekbaars, maar de vis komt al snel omhoog en neemt een paar snelle runs. Als dan ook nog een grote groene staart door het oppervlakte komt zakt mij de moed in de schoenen en twee runs verder wordt de lijn doorgesneden door de scherpe tanden van mevrouw groenjas.
Ook snoekbaars in de aanval…
Wel een divers aasje dus die SV Craw. Wel zou ik de 2/0 haak vervangen voor een 1/0 haak, aangezien deze maat kleiner dan net even minder snel in de knoop komt te zitten met de rondwapperen klauwen van de SV Craw.
Om toch een flinke baars te vangen besluit ik de loodkop te vervangen voor een skirted jig. Door de skirt neemt de hoeveelheid weerstand in het water toe en vertraagt de val van het aas. Hiermee probeer ik hele specifieke stekken aan te werpen en na enkele opwaartse tikken en drops binnen te draaien en de volgende plek aan te werpen.
De oude krijger lag te wachten op een makkelijke prooi.
Dit levert al snel succes op. Tegen een oud gebouw met een uitgeholde kant eronder krijg ik na de inworp vrijwel onmiddellijk een harde aanbeet en gelijk verschijnt een brede rug met de kenmerkende stekels in het oppervlak. Een oude krijger met afgesleten staart schuift niet veel later het net in. Deze grote oude vissen staan in de stad toch vaak op dergelijke stekken en schieten toe vanuit hun hinderlaag in plaats van dat ze actief jagen op prooivis.
Ik was er in ieder geval erg blij met alle feedback van de vis en heb na een aantal sessies een goed beeld gekregen van de mogelijkheden van de Molix SV Craw.
Aanschaf
Ondanks dat Molix nog niet echt een gevestigde naam is in Nederland zijn er toch winkeliers die de mogelijkheden van dit merk zien. Fauna hengelsport is hier natuurlijk als de kippen bij en heeft de SV Craw en andere interessante softbaits van Molix op voorraad. Klik HIER.
Slotsom
Even resumerend doet de SV Craw wat hij moet doen, mits je hem op de juiste manier gebruikt. Niet tergend langzaam vissend op een carolinarig, maar lekker actief met loodkoppen, skirted jigs, dropshot en zelfs op de nekorig. Ook qua kleuren is er een ruime keuze, zodat de kleur die geschikt is voor jou thuiswater er altijd tussen zit.
Probeer de SV Craw specifiek te gebruiken om de grotere baarzen te belagen, want van kleine baarZen houdt dit aas niet. Dan is het snel gedaan met de kleine pootjes en zelfs de scharen. Toch zonde, als er 6 stuks in een pakje zitten.
Een verbeterpunt voor dit stuk kunstaas is misschien het aanbrengen van een extra diepe sleuf aan de onderkant, waardoor een offset haak beter uit het aas komt bij een aanbeet. Dit zou meer rendement opleveren ten opzichte van het aantal aanbeten. Aan de andere kant is het dikke solide lijf wel erg prettig als je hem op een loodkop vist, want uitscheuren gebeurt niet snel.